Welkom

Welkom bij de toneelvereniging De Schijnwerper te Haastrecht. Sinds meer dan 45 jaar verzorgen wij voorstellingen in Cultureel Centrum Concordia in Haastrecht. Daarnaast spelen we eenakters op diverse festivals in de omgeving en werken regelmatig mee aan allerlei evenementen.

 

De Schijnwerper is ook te vinden op:

 

Voor meer informatie kun je ons mailen: info@deschijnwerper.nl
Wil je graag toneelspelen, kom dan een keer kijken op een dinsdagavond bij een van onze repetities.

 

 

 

 

 

Archief

Wetenswaardigheden rond De Schijnwerper.
Kijk ook bij Voorstellingen - hier vind je links naar onze grote producties.


4 Eenakter festival 6 april 2019


Een afwisselende avond met 4 korte toneelstukken.
Ons jaarlijkse festival is komend jaar op 6 april 2019 in Theater Concordia.

De deelnemers zijn dit jaar:

Artoha uit Haastrecht
ROOD Theaterproducties uit Oudewater
De Theaterbakkerheij uit Gouda
De Schijnwerper uit Haastrecht

De Schijnwerper speelt dit jaar "Een lichte lunch" geschreven door Peter van Straaten

 

4Eenakterfestival 2017

Al weer voor de 7e keer organiserden wij ons jaarlijkse 4Eenakterfestival op 8 april in Theater Concordia in Haastrecht.

Artoha verzorgt een “Lezing over toneel” onder regie van Carla de Goeij

XXLarge-theater speelt een gedeelte uit “Doek” van Maria Goos. De regie is in handen van Liesbeth Verzijden

Toi-Toi brengt “Blauwe bruiden” onder regie van Henk Keuken

De Schijnwerper voert “Vruchtwater” op; geregisseerd door Cor van Dijk Kortom, een gevarieerd cultureel avondje!

Dit jaar geen voorstelling van de komische triller "De Italiaanse Meesterhand", zoals we eerder gemeld hebben.

In het begin van het repetitieproces zijn er, door verschillende omstandigheden, veel repetities uitgevallen en hebben we een behoorlijke vertraging opgelopen. Zoveel dat we kort na de zomervakantie ons realiseerden dat het dit jaar niet gaat lukken om deze voorstelling op de planken te zetten. We hebben dus de “Italiaanse Meesterhand” die we dit jaar wilden gaan spelen maar even in de koelkast gezet. Met veel enthousiasme brengen wij nu 3 eenakters waar eten een belangrijke rol in speelt!


4 Eenakter Festival 2016

4EAF

16 april 2016 organiseerden wij ons 4 Eenakter Festival 2016,
Op het programma van dit jaar stonden:

Imperium "Nog meer eeuwige liefde"
De Schijnwerper "Een paradijs"
Artoha "Passionele obsessie"
De Meneertjes met improvisatietheater

Tussen de verschillende eenakters speelt Pip Alblas, bekend van The Voice of Holland,
een aantal nummers van haar nieuwste EP ‘Just the intro’

 

Zaterdag 9 mei 2015
4 Eenakters Festival Concordia, Haastrecht

Zaterdag 5 april 2014
4 Eenakters Festival Concordia, Haastrecht

Alweer voor de vierde keer organiseerde De Schijnwerper een avond met 4 eenakters in Haastrecht. In 2014 met medewerking van "Twee Hondjes", "Artoha" en "De Schijnwerper".

Als eerste speelde theatergroep “Twee Hondjes” de eenakter “Visnijd” geschreven door Marije Gubbels. Dit stuk is eerder in Gouda gespeeld, toen werd erover geschreven: “Wat een bijzondere voorstelling. Een mooie opbouw naar een verrassende climax. Mooi spel van Cora Pol (Mathilde ) en  Nelie Gerritsen (Elfriede), maar zeer zeker ook Maarten van Diesen (Barend) die zich staande hield in het acteergeweld van beide dames”. De regie is in vertrouwde handen van Janjaap van Elst. Kijk ook op http://www.tweehondjes.net
Geheel in stijl sloot “De Schijnwerper” aan  met de korte sketch ”Visserslatijn”.
Na de pauze konden u nog twee stukken zien.
Toneelvereniging “Artoha” uit Haastrecht met “Familie Groengazon” van Georges Courteline. Kijk ook op http://www.artoha.nl/
De avond werd afgesloten met een eenakter gespeeld door “De Schijnwerper”,  “Sentimental Journey” van Loek Elich, onder regie van Liesbeth Verzijden.
Tijdens de changementen werd er een muzikaal intermezzo verzorgd door de zangeres Mariska van Dijk.

"Rondo Pedale" in Gouda (7 september 2013)

Rondo Pedale is een Gouds evenement dat het maken van een fietsronde door het groen in en rond Gouda combineert met het genieten van podiumkunst. Tijdens het evenement leggen deelnemers een fietsroute af die hen bij vier unieke locaties brengt waar een optreden wordt verzorgd. Dit jaar speelt De Schijnwerper voor het eerst mee met "De DieŽtbril" van Ankie Verbree, heb je deze dus gemist bij "De Boer Op" dan is er dus nu een nieuwe kans.  "De DieŽtbril" is een korte eenakter over een gewiekste verkoper met een bijzonder product...
Kijk ook op www.rondo-pedale.nl

"De Boer Op" 2013

Ook dit jaar speelde De Schijnwerper op zaterdag 15 juni 2013 weer mee met "De Boer Op", een cultureel polderspektakel, met een gevarieerd programma van muziek, toneel en verhalenvertelsters.
We speelden de eenakter "De DieŽtbril" van Ankie Verbree. Meer informatie op http://www.de-boer-op.nl/.

 

 

 

 

4 Eenakterfesival op 6 april 2013 in Haastrecht

Op zaterdag 6 april 2013 organiseerde De Schijnwerper alweer haar derde 4eenakterfestival .

Deelnemers dit jaar waren:

-          xxLarge uit Nieuwerkerk a/d IJssel
-          Arto Post Laboro uit Schoonhoven 
-          Artoha uit Haastrecht
-          De Schijnwerper uit Haastrecht

Een muzikaal intermezzo werd verzorgd door zangeres Irene Nieuwveld, begeleid door  Chris Plu op de piano.

De baten van deze avond zullen geheel ten goede komen aan twee goede doelen n.l.
de stichting Alpe D’Huzes en World Servants Haastrecht.
  

Tweede 4 eenakter festival op zaterdag 7 april 2012

Op zaterdag 7 april organiserden we in Cultureel Centrum Concordia voor de tweede maal een 4 eenakter festival. Er werden 4 afwisselde voorstellingen gespeeld en we konden luisteren naar een drietal muzikale bijdragen van Straatruis.

Dagboek van een gek

Reinier van Mourik was vorig jaar te zien in ‘Rolbrug’ en speelt nu het droevige verhaal van Aksenti Ivanov Loopbaan. Versmaad door zijn geliefde Sophie, uitgelachen door haar hond en onbegrepen op zijn werk. Dan breekt een dag van triomf aan: Loopbaan wordt de nieuwe koning van Spanje! Maar waarom heeft niemand dat in de gaten?
"Dagboek van een gek" is geschreven door Nikolaj Gogol en de vertaling is van Arie van der Ent.
 De dode patiŽnt

De Schijnwerper speelt als eerste stuk twee korte komische sketches van Dimitri Frenkel Frank. Hij schreef deze sketches eind zestiger jaren voor het satirische TV programma Hadimassa. Aan dit programma werkten o.a. mee Wim de Bie, Kees van Kooten,
Ton van Duinhoven en Annemarie Oster. De onderwerpen van toen zijn nog steeds actueel en de teksten nog steeds bijzonder komisch. Wij hebben twee sketches samengevoegd en hernoemd tot “De dode patiŽnt”. Regie is in handen van Irene Nieuwveld.
Vertel me nog een verhaaltje

Toneelgroep Graaf Jan uit Montfoort won het Meerns Eenakterfestival 2011 met dit realistische stuk over veranderende verhoudingen in de relatie tussen een moeder en haar dochter. De regie is handen van Carla de Goeij.
Tante Koosje.

Vier erfgenamen worden door de notaris uitgenodigd om naar het pand van de erflater te komen om het voorlezen van het testament bij te wonen, een nogal ongewoon testament. Met deze voorstelling heeft de Schijnwerper in 2009 het eenakterfestival in Gouda gewonnen, een zin uit het juryrapport, "De voorstelling, die hangt om de verdeling van een erfenis, staat net zo als het huis waarin het gespeeld wordt" dit is zeker een compliment voor de vormgeving van het stuk want het huis met het meubilair wordt op een surrealistische wijze gespeeld. De regie heeft de personages flink aangezet en ieder heeft zich uit kunnen leven in zijn of haar typetje, hebzucht en de onderlinge verstandhouding tussen mensen wordt hier flink aangedikt, kortom een heerlijke voorstelling om naar te kijken.
 
Straatruis (muzikaal intermezzo)

Een ensemble van 4 meiden die voornamelijk acapella en close harmony zingen met een veelzijdig repertoire. Van bluegrass tot Franstalig klassiek. Van Oud-Hollands tot Bob Dylan en van Muziektheater tot singer-songwriter.....In ieder genre zien we uitdaging en plezier. Ontstaan in Rotterdam tijdens de muziektheater opleiding van de Stichting Kunst voor Rotterdammers. Eerst als ťťnmalig 'straat'koor en later uitgegroeid tot StraatRuis. Net voor ons eerste optreden deden we onze naam op. StraatRuis ontstond omdat we voordien (en nog steeds) op straat zongen.

Bekijk ook onze flyer:

De Boer Op - Zaterdag 18 juni 2011

Ook dit jaar speelde De Schijnwerper weer mee met "De Boer Op". Op vijf locaties in het prachtige polderlandschap van Vlist werden korte theaterstukjes of muziekopvoeringen gepresenteerd. We speelden twee korte komische eenakters van Dimitri Frenkel Frank.
Meer informatie op: www.de-boer-op.nl

20 mei 2011 speelde De Schijnwerper op hetWij speelden voor de derde keer de eenakter "Vangnet". Op het ATP in Gouda wonnen we hiermee de eerste prijs. De professionele jury in De Meern (kenners herkennen Walter Crommelin en Filip Bolluyt op de foto) koos deze keer voor een andere voorstelling. Volgens Walter Crommelin waren we na de vrijdag toch de tweede beste voorstelling.
In het juryrapport "Mooi ontwerp" en "Uitstekend spel, vooral van Carlijn (Ursula) en Bea (Stefanie)". Daarna volgde echter een ontzettend sterke tweede dag, met weer een aantal prachtige voorstellingen. Wij vonden dat we in ieder geval een erg mooie uitvoering hebben gegeven en hebben met veel plezier op dit festival gespeeld. Leuke bijkomstigheid is dat de winnende voorstelling was geregisseerd door Carla de Goeij, de regisseur van onze komende voorstelling. Dat is dus veel belovend voor dit seizoen! Meer informatie over het Meens Eenakterfestival op  www.meernseenakterfestival.nl

De Schijnwerper wint opnieuw ATP eenakterfestival 2010 met Vangnet

Op het ATP eenakterfestival heeft De Schijnwerper met de eenakter "Vangnet" opnieuw de 1e prijs gewonnen. Ook vorig jaar wonnen we dit festival met "De erfenis van tante Koosje". De jury was ook dit jaar weer erg te spreken over het samenspel, het toneelbeeld en de personages.

Eenakter: Vangnet
Tekst: Eliane May (oorspronkelijke titel: Hotline)
Regie en bewerking: Frank van den Berg
Spel: Cor van Dijk, Stefanie Heijnraets, Onno Rietveld, Irene Nieuwveld, Ursula Zijleman
Decor: Cor van Dijk en Onno Rietveld
Techniek: Klaas Reinder Sluijs  

 

 

Goudse ATP Eenakter festival 2009

ATP 2009De Schijnwerper speelt in 2009 de voorstelling "De erfenis van tante Koosje" op het Goudse ATP Eenakter festival. Aan dit festival zijn twee prijzen verbonden. De Schijnwerper is beloond met de felbegeerde Dick Bustertrofee. Kort samengevat kwam het juryoordeel erop neer dat De Schijnwerper de meest complete eenakter presenteerde. "Qua stijl, regie en typetjes was het toneelstuk volledig af", licht ATP bestuurlid Ton van de Bildt toe.


 

 

Vlister theaterfestival 2009

Ook in 2009 doet De Schijnwerper mee met het Vlister Theaterfistival "De boer op". Dit jaar speelt Cor van Dijk de eenacter "Opaatje". Op zaterdag 13 juni wordt voor het derde jaar de theatrale fietstocht "De Boer Op!" georganiseerd. Op vijf locaties in het prachtige polderlandschap van Vlist worden korte theaterstukjes in de buitenlucht gepresenteerd en zullen Concordia Haastrecht en De Harmonie Stolwijk een prachtig muzikaal programma ten gehore brengen. De Haastrechtse Kring en de Stichting Culturele Raad Stolwijk tekenen ook dit keer voor de organisatie. Zij verwachten veel enthousiaste fietsers/natuurliefhebbers! In 2008 was het aantal deelnemers met 33% gegroeid tot ruim driehonderd ten opzichte van 2007!